fredag 14 maj 2010

Även begreppet 'Fostrande' är mångfacetterat

Dagens motionspass avklarat i ett vårskrudat landskap av ny utsprungna lövträd. En söt och varm doft från sälg och poppel kantade mina regntunga stigar och grusvägar i riktning mot Skebokvarn.

Ett femton tal dovhjortar fick spunk när dom stod och betade i vårsådden och satte av i sken när jag lunkade förbi. Fåglarnas kraftfulla revirhävdande sång i dikeskanten, en ängshöken ryttlade över sitt byte och livet kan inte vara annat än härligt.

Begreppet fostrande är på modet och första gången jag stötte på det i löparsammanhang var när jag läste Petras blogg på SVD.se . Då var det begreppet lite negativt laddat för mig men jag har med tiden insett att Petra menade i positiv bemärkelse.

Dagens runda med sina regnmättade stigar och kvicksands tunga grusvägar var fostrande på ett lagom plågsamt sätt. Min magmuskulatur där under min hängande mage som jag varit så stolt över tog faktiskt stryk. Coach Ingemars ord som jag träffade på Runners Store -'försök att inte varje runda hamna i ett mellanläges tempo'. Gjorde att jag skruvade ner tempot till 7 minuter per kilometer med gott samvete.

Långsamt sög underlaget orken ur benen så jag var lite mer än lagom trött när jag öppnad vår trädgårdsgrind efter 1 timme och 7 minuter. En snabb vaskning i duschen samt lite pasta till lunch med familjen, gör att jag nu ska lägga mig på sängen och läsa en bok.

Peace Love och Löparskor

//J

4 kommentarer:

 1. Helt rätt, träna hårt när du tränar hårt. Träna lätt när du tränar lätt. Inget mellantjafs. Ska det vara ska det vara. De lätta passen, eller "aktiva vilan" är återhämtningspass och även bra för att öva teknik inför de tunga passen. De lätta passen ska aldrig hindra återhämtning och sänka prestationen på de tunga passen, de ska förbättra återhämtningen och preparera kroppen för de tunga passen. Så fort återhämtningspass blir jobbiga eller tekniken börjar bli sämre, har syftet med passet helt förstörts. Han är vis din tränare ;) Ha det bro, pok Nanni

  SvaraRadera
 2. JAg tittar in och läser och bergunadr i din blogg. Det var jag som skrev mailet till Petra på maratonbloggen och jag läste din kommentar.
  Tack för fina ord och för trevlig läsning här i bloggen! Lycka till med dina träningspass och framtida målsättningar!
  Hälsningar
  ANnika
  ps. har ingen jogg-blogg än, bara en pysselblogg än så länge!! ds

  SvaraRadera
 3. Tack och lycka till Annika varje steg du nu tar mot ditt mål är en stor seger.

  Mvh J

  SvaraRadera
 4. Snyggt jobbat! Låter som ett riktigt härligt pass! Tror oxå att det är viktigt att göra ordentlig skillnad på dom lugna och hårda passen, det sparar på kroppen. Som Nanni skrev här ovan så är dom lugna passen utmärkta att träna löpteknik på, det har man även nytta av när man ska brassa på sen och en bra teknik minskar förmodligen risken för skador!

  SvaraRadera