söndag 20 februari 2011

Videodagbok


Jag vet det finns många förstår sig på:are när det gäller löpsteg. Mitt är inte atletiskt, vägvinnande eller för den delen något att visa.

Tanken är dock att dokumentera det och se om det förändras under vårens träning. Jag har alltid pronerat och det var efter ett inlägg på något forum som idén föddes. Pronering kan till viss det arbetas bort genom styrketräning och stabiliserande övningar. Så varför inte som det förändras något under min träning.

Jag har inte tänkt att gå in och peta förmycket i det men har alltid önskat att mina fotblad inte pekade så mycket utåt, vi springer som vi gör av en anledning, vilket oftast har med vår anatomi att göra. Coach Ingmarie lär få avgöra om det är värt mödan att lägga någon energi på men jag inbillar mig att det skulle spara energi att få in de små fossingarna mer i löpriktningen.

Idag blev det 60 minuters löpning på just löpbandet i prat tempo. Vilket var skönt att få igång benen efter gårdagens styrketräning.

Peace Love och löparskor!

3 kommentarer:

  1. Kul! Ska bli intressant att följa utvecklingen, älskar videodagböcker!

    SvaraRadera
  2. Spännande! Jag tror på att var och en har ett optimalt löpsteg i sig, anpassat till ens egen anatomi, men att några av oss har förstört det med fel skor och dålig muskeluppbyggnad. Snälla, berätta vilka styrkeövningar som behövs - jag är så nyfiken på just detta ämne!

    SvaraRadera
  3. Anneliten, Jag håller på att forskar vidare i ämnet för att få dokumenterade lösningar, är inte intresserad av att ändra mitt löpsteg utan se hur det förändras av styrketräning. Att börja med så stretch av säte ljumskar, tensor o tractus är bra för löpsteget det vet du säkert.. Fotvalvets styrka har även med pronation att göra, dock är det viktigt att komma ihåg att pronation är naturligt för foten för att ta upp den kraft som den utsätts för.

    Om du lägger dig på rygg så 'faller' fötterna utåt mot lilltå sidan. Stretchar du så brukar den rotation utåt minska. Men i mitt fall så pekar mitt löpsteg utåt bla pga att minska rotationen i överkroppen. Så bålen för min del är given samt adduktorerna dvs lårets insida.

    Jag ska skicka iväg ett mail till Rubin McRae och Ingmarie för att se om han har något tips pm litteratur i ämnet.

    Återkommer =)

    SvaraRadera