tisdag 8 februari 2011

Kroppsuppfattning i fokus


Tänk vad stel jag blir bara av att veta hur mjuk och smidig jag kan vara. Efter snart fyra veckor intensivt pluggande av anatomi och praktik på människo kroppen så blir jag väldigt bortskämd. Massage varje dag gör under med kroppen. Är klart 20 år yngre vissa dagar avseende rörlighet.

Nu vet jag att detta inte varar för evigt utan om tre veckor står jag och har praktik på Naprapathögskolans klinik på Odenplan i Stockholm. Då lär det inte bli mycket tid över för att behandla och bli behandlad av sina kursare. Där av har jag lagt upp en plan på självhjälp för att behålla smidigheten.

Det går faktiskt förvånansvärt bra att knåda sina egna muskler med lite gymnastiska övningar med töj, en hårt rullad handduk och en tennisboll. Vad passar då bättre än att ligga framför tv:en och åma sig framför CSI och House. Ja dottern är inte så himla imponerad utan fnissar lätt men jag får glada tillrop av min hustru.

Vad är nu detta bra för jo skaderisken minskar med en stark och smidig kropp. Istället för att tumla runt som en sengångare när jag halkar på isen, så mildras den felriktade kraften med en stark bål som håller upp kroppen och en smidig muskel som bromsar farten.

Ingen rocket sience tänker ni och för många är det inte det men jag har en känsla av att många av oss löpare löptränar och löptränar och löptränar och i vår iver att nå resultat så löptränar vi lite till. Jag såg ett program för många år sedan om hur elitidrottare tränade på Sven Tumbas tid. Det var inte tal om hockey hockey hockey från knatte ålder utan fotboll på sommaren och bandy samt ishockey på vinter. Program makarna menade på att dessa elitidrottare på den tiden var mer skadefria tack vare bättre allround träning och mindre specialisering.

Så min allround träning på vintern är funktionell styrketräning med enbart kroppen som belastning, stretch och balansövningar. Jag summerade kvällens pass till 60 min inklusive 40 armhävningar, 75 raka situps och 60 sneda på var sida samt rygglyft. I morgon blir det löppass och vidare snirklingar på vardagsrums mattan.

Peace Love och Löparskor!


3 kommentarer:

  1. Vad kul, hör av dig när du är i Stockholm på praktiken så kan vi ta en lunchjogg eller så. Jag jobbar i närheten där. Eller du kanske bara är där någon dag eller så?

    SvaraRadera
  2. Carina, Wow vilken super bra idé klart vi måste få till det. Du får ladda mentalt för något lägre tempo än det du har i dina ben =)

    SvaraRadera
  3. Inga problem, jag kan springa i alla tempon utom jättefort :)!

    SvaraRadera