tisdag 9 november 2010

Meningen med livet


Meningen med livet har alltid gäckat människan sen tidens ursprung har jag läst någonstans för länge sedan.

Då jag tillhör den kategorin som alltid funderar och tänker så har även det spörsmålet upptagit en del av min tid i tankevärlden.

På senare år har jag dock märkt att just den frågan inte är lika aktuell som tidigare. Kan egentligen inte sätta fingret på vad som har förändrats, som förpassar denna livsgåta till skuggorna. Kanske är det livserfarenheten vad vet jag men frågeställningen dök upp på nytt härom dagen.

Det hela började med att jag och hustrun hade bänkat oss framför mördare okänd. En engelsk kriminalserie som är välskriven och välspelad, kan dock tycka att de tre senaste avsnitten är något sämre. Strunt samma det är inte serien i sig som är grejen, ni ser vad jag funderar =)

Dagens avsnitt utspelar sig på ett mentalsjukhus för våldsbenägna människor. Sjukhuset ser mer ut som ett slott med en stor park, sådär typiskt TV-serie engelskt på något vis. Flertalet av dom brottslingar vi möter känns lite som dom är antingen missförstådda, överintelligenta eller hypermanipulativa. Det vill säga svart och vitt och inga gråskalor att hantera för oss TV-tittare.

Helt plötsligt så utbrister Jessica, det är precis det som är meningen med livet. I samma stund ser jag undertexten på skärmen när en av skådespelarna säger, - Mötet mellan människor är meningen med livet.

Så enkelt, rent och okomplicerat vad vore livet utan möten och interaktion med andra människor. Vi både kände som vi hittat en 'Gral' den där kvällen och har diskuterat det mycket sedan dess. Det som har funnits framför människor i alla tider, medmänniskan och ändå detta ständiga sökande i allt.

Jag undrar ibland hur vår moderna samhällsutveckling påverkar oss i detta. Vårt gemensamma samhälle domineras idag av begreppen ensam är stark, jag är mitt eget varumärke, generationer bor längre och längre ifrån varandra men vi lever trängre och trängre med främlingar.

Vår 'Gral' denna kväll kanske inte är din, men helt klart fick det min familj att fundera över vilka värden som styr våra liv. Jag tror att vår längtan efter häftiga upplevelser, behov av egocentrering, ensamhet osv som genomsyrar vår världsbild är ett mått på hur vårt samhälle mår. I mitt tycke speglar det inte människans egentliga behov utan frånvaron av en mänsklig närvaro.

Peace Love och Löparskor!

5 kommentarer:

 1. Djupt inlägg - med substans :-) Jag är nog benägen att hålla med. Dock utan någon närmare eftertanke, men det känns som om denna fråga är just en sådan där man inte ska fundera så mycket egentligen, utan känna! Möten med andra människor och deras öden - i alla dess former... Japp!

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg. Man behöver stanna upp ibland och tänka lite också.

  Afrikaner tycker jag verkar må väldigt bra i all sin enkelhet. Det känns som att vi västerlänningar någonstans har "tappat fokus på det viktiga".

  Bra inlägg!

  SvaraRadera
 3. Så klokt! Så bra! Och så "enkelt". Jag tror med att vi fokuserar alldeles för mycket på "inåt" istället för "utåt". Överallt handlar det om att vi ska coachas för att hitta oss själva och självförverkliga oss.Måste det för att kunna möta andra? Tveksamt. kanske vi hittar oss själva i mötet med andra människor. Och det är inte lätt att bryta mönster. Vi sitter fast i någon slags ekorrhjul som snurrar så fort så fort att vi blivit åksjuka.

  SvaraRadera
 4. Tack bloggvänner för all uppmuntran det värmde mycket i novembermörkret =)

  SvaraRadera
 5. Hej Jesper såg att du funderade på en Foam Roller. Jag har en som jag regelbundet torterar mig på. Det är grymt!!
  http://carinatranar.blogspot.com/2010/10/rocken-roller.html

  SvaraRadera