lördag 13 november 2010

Är Zlatan dålig när han inte vinner eller?

Nathalie är 11 år och vill inte leka med sin lillebror Carl 5 år vilket jag under vissa förhållanden kan förstå. Men att hon alltid säger nej för att bevisa sin makt är inte okej tycker jag. Carls besvikelse går ut över Erik 3 år när Carl använder samma taktik för att hävda sig.

I vår familj har vi försökt hantera detta på lite olika sätt, dels genom diskussioner med barnen men även ibland ilska när föräldrarna är trötta och humöret rinner över. Ilskan fungerar inte alls (tack och lov) utan efter ett antal omgångar med att försöka förklara för alla inblandade, att som du själv vill bli behandlad ska du behandla andra.

Jag kan aldrig sluta att förundras över hur snabbt barn plockar upp skeenden från vuxenvärlden. Jag tycker att Nathalies agerande lätt kan hittas i TV världen så som serier Robinson, Idol och många andra populära tv-program.

Är det så vi vuxna vill att våra barn ska bli, om inte varför denna ständiga likriktning i dockhus program och tävlingsprogram. Var tog min generations vinna är inte det viktiga utan att det är viktiga är att delta.

Som min son Carl påpekade härom dagen, Zlatan är dålig han vann inte, begreppet dålig är tydligen synonymt med att inte vinna i en 5 årings liv. Tänk om han inte får en motbild mot detta utan skolas in i det synsättet i vuxenvärlden. Finns det då någon som helst anledning till att börja med någonting så länge som du inte är bäst. Hur kan du bli bäst utan att försöka, träna och kämpa, det vill säga deltaga.

Därför vill jag göra ett upprop till alla min medmänniskor. Våga visa att det är inte vinsten som är det yttersta målet. Utan att våga och försöka att utmana dig själv är den enda vinsten som räknas, det är genom detta vi växer som människor.

Peace Love och Löparskor!

5 kommentarer:

 1. Vi säger alltid till barnen att det viktiga är ha roligt och "att försöka".

  Om man har "försökt" och det "inte går" så kan man "träna lite". Då går det efter ett tag. Sen brukar jag lyfta fram något exempel.

  Det fungerar ganska bra.

  SvaraRadera
 2. Så sant, det är viktigare att ha roligt och att lära sig att kämpa.

  Jag skulle inte göra mycket här i livet om jag bara gjorde saker som jag var bäst på. Det skulle verkligen bli ett tråkigt liv!!

  Att kämpa och utmana sig själv mot sina egna tidigare prestationer är i alla fall det som ger mig tillfredsställelse i mycket av det jag gör.

  OCH att det är så förbaskat roligt!!

  SvaraRadera
 3. Jag är absolut med! faktum är att jag tycker det är riktigt skönt att inte "behöva vara bäst"...

  SvaraRadera
 4. Så himla viktigt att få barnen att förstå att egenvärdet inte sitter i prestation! Själv är jag en skadad fågel som jobbat mycket just med att hitta mitt egenvärde.

  SvaraRadera
 5. Lennart, Carina, Roligt är något jag alltid försöka förmedla till mina barn och vänner som undrar över träning. Det är en sådan underbar motivations boost liksom.

  Ingmarie, helt klart en egenskap och känsla som jag tror att vi lär oss men ack så svår att ta till sig ibland. Skönt att du kommit dit hän det unnar jag dig för det är en skön känsla.

  anneliten, självkänsla och självförtroende är två oerhört viktiga saker att förmedla till sina barn. Det är trist att behöva slita med det som vuxen, även jag sliter med det efter 45 år.

  SvaraRadera