måndag 30 augusti 2010

Mycket vill ha mer

Igår hade min älskade hustru en lång diskussion med vår äldsta son Carl på 5 år. Hela upprinnelsen var att han blivit lovad Lego och inte vilket Lego som helst utan Star Wars. Inget konstigt i det tycker ni säkert och i ärlighetens namn inte jag heller. Problemet utvecklade sig efter hand som de två tittade på Legos hemsida.

Carl ville först ha ett rymdskepp som vi kan kalla A, men efter en stund så trillade även rymdskepp B in i sammanhanget. Helt plötsligt var Carl tvungen att välja vilket skapade enormt stora huvudbry för vår son. Tårarna flödade och Carls föräldrar var inte vatten värda och framför allt inte något freds- eller Nobelpristagare. Det gick inte att föra en diskussion längre allt var dumma föräldrars fel.

Efter att ha lyssnat på de bådas argumentation kunde jag inte annat än att lägga mig i. Jag föreslog helt enkelt ett tredje alternativ till rymdskepp det vill säga C. Oooops eller något liknande, jorden gick visst under, vällingen tog slut, Carls alla leksaker var tråkiga och trasiga, glass är äckligt och så vidare. Listan kan göras lång efter pappans något obegåvade och pedagogiskt inkompetenta handlande. Jag som har 40 högskolepoäng pedagogik borde veta bättre eller hur.

Problemet ligger kanske inte så mycket i mitt handlande utan omedvetna handlande. Vi omger oss med massvis av val i vårt samhälle. Det är allt från vilka skor ska jag springa i, ska jag ha Vattenfall eller Telge Energi, Telia eller Telenor, VIASAT eller Canal+, fiberflinger eller Müsli, honungs- eller jordgubbsfil, fet ost eller mager ost. Vi lever i en vardag där vi ständigt måste välja och det är inte så konstigt egentligen, så varför problemet med ett tredje alternativ rymdskepp C. Det är bara att googla, kolla på prisjakt.se eller pricerunner.com. Handla på nätet eller BR leksaker i Eskilstuna. Kanske ska jag åka till NK i Stockholm där kanske priset är ännu billigare. Då måste jag förstås bli bonusmedlem och samla poäng, eller klistermärken, det kanske finns någon kupong någonstans som ger rabatt. Är jag med i ICA så kanske det i kombination med Statoil och något tysk livsmedelskedja ger ännu mer rabatt.

Ni inser ju hur vi påverkas trots att vi är vuxna med egen vilja, förnuft, skrivkunnighet och intelligens för att inte tala om Internet. Vad blev det nu då för Carl? Vi föll inte för trycket och köpte rymdskepp A, B och C utan det blev ett fjärde alternativ D som han hittade alldeles själv utan mamma och pappas hjälp.

Nähä nu måste jag till Konsum vi har bara 5 tandkrämstuber att välja på. Tänk om Barnavårds Centralen kommer på besök vad ska dom tro??

Peace Love och Löparskor!

6 kommentarer:

 1. För en sisådär 30 år sedan fanns inte lika många alternativ idag. Framförallt fanns inte information om precis allting tillgängligt inom 0,1 sek svarstid från sökmotorer etc.
  Kanske är det lika bra att barnen får lära sig redan som små att välja trots att uppgiften oftast är dem övermäktig. Men din son löste utmaningen med den äran. Kanske är det vi äldre som inte hade samma möjligheter att välja som förstorar upp det hela? Vi har också småknattar som slår knut på sig själva när vi undantagsvis plockar med dem till leksaksaffärer för att få välja själva. Det blir sällan lyckade utflykter...

  SvaraRadera
 2. För att relatera till dina två senaste inlägg;

  Var på Löplabbet i Linköping för att prova på ett par lätta skor för lopp/intervaller. Hamnade i samma situation som Erik och stod som en åsna mellan två hötappar. Bestämde mig för att prova alt C i sthlm innan jag gjorde affär.
  Det som förvånade mig var dock att tjejen i butiken undrade om jag hade övat in framfotalöpning, var på mitt svar var att det kommer ganska naturligt för mig.
  Hon påstod dock att det inte var naturligt, utan att man rekommenderade löpning med hälisättning för att det skulle vara mindre slitsamt!

  SvaraRadera
 3. Ja halle dar! Hel atiden måste vi välja och fastän jag skulle få panik om jag inte kunde så kan det verkligen bli för mycket av det goda ibland... Det gäller att bestämma sig och sen strunta i allt annat. (Lättare sagt än gjort..)
  Vilket härligt pass du och J fick! Har han hittat boende i 08;a land nu?

  SvaraRadera
 4. Hempa håller med dig det känns nog värre för oss och det gäller att välja sina fighter. Leksaksaffärer med hela familjen är ingen hit hos oss heller.

  Tolla alla blir vi frälsta av vår egen tro om löpstegets förlovade värld. Tycker ändå hennes svar till dig visar på mer förutfattade meningar än ren kunskap. Klart framfota löpning är tungt för foten när vi gått på hälen i så många år. Övning ger färdighet det är jag helt övertygad om. Jag fortsätter med min om programmering för ett härligare löparliv. Vad har jag att förlora?

  Ingmarie min vän Johannes inget nytt boende. Han har börjat längta efter Malmö så vi får se.

  SvaraRadera
 5. Ja där ser man vad barn kan själva. Pussa på Carl från farmor....M-

  SvaraRadera
 6. Ah jag kan fullstandigt forsta Carls frustration med alla dessa val. Vilken duktig kille som gjorde ett eget vettigt beslut! Hoppas alla i familjen blev nojda!

  SvaraRadera