fredag 24 februari 2012

Leva som vi lär eller lära som vi lever?


Läser en mycket intressant bok nu som inte avhandlar något nytt men sätter lite perspektiv på hur vi lär och lever. Boken heter född till rörelse och du hittar den här, den är skriven av Per Olov Åstrand (fadern till Åstrands cykel test) Örjan Ekblom och Björn Ekblom. Boken förklarar på ett enkelt sätt varför vi måste röra på oss och vad som händer när vi stoppar i oss energi i olika former.

Följande är saxat från inledningen av boken och har givit mig lite nya perspektiv på varför vi inte gör något åt vår hälsosituation trots att vi faktiskt vet bättre. Det här med motivation är en knepig mekanism.

Enkäter har visat att praktiskt taget alla vuxna svenskar anser att regelbunden motion är bra för hälsa och arbetsförmåga. Men enkäter visar också att det är en minoritet som verkligen har den livsstilen. Det är givetvis en fråga om definitioner:

• Om kravet för de yngre är att motionen ska omfatta minst 2-3 halvtimmar i veckan i någon mer ansträngande form och om det för de äldre är godtagbart med längre raska promenader, så menar pessimisterna att det är högst 15 % som motionerar regelbundet.

• Om man som kriterium för motion väljer en ansträngningsnivå som innebär att man hjälpligt kan föra ett samtal med en person under motionen (det vill säga för de allra flesta en snabb promenad eller joggning) och göra detta vid minst två tillfällen i veckan, så ser man att ungefär hälften av unga vuxna, 1/3 av medelålders och 1/4 av de äldre i Sverige är regelbundet fysiskt aktiva på denna nivå. Någon större skillnad mellan könen finns inte.

På liknande sätt är befolkningen väl upplyst då det gäller hälsoeffekter av matvanor, alkoholintag och rökning. Statistik visar emellertid att fettintaget numera ligger över den rekommenderade nivån (som bör vara mindre än 35 % av det totala energiintaget, men helst ned till 30 %). Övervikt, alkohol- och tobakskonsumtion är ur hälsosynpunkt så gott som alltid olämpligt. Den schemalagda tiden för idrott och hälsa i skolan har dramatiskt skurits ned, inte minst under 1990-talet.


Så nu är det dags för ett gym pass mina vänner, Peace Love och Löparskor!

2 kommentarer:

  1. Det är märkligt hur kunskap och görande kan vara så långt ifrån varandra ibland...Hoppas du fick ett fint pass!

    SvaraRadera