söndag 19 februari 2012

Dysfunktionella proteiner och jag

Under många år har jag blivit bombarderad av information kring begrepp så som transfetter, Omega3, långsamma kolhydrater och minst 100 till.

Hälften har jag säkert glömt då jag är lite allergisk mot feta rubriker i kvällstidningarna om närstående död som det minsta problemet.

Dock har jag närstående bloggare som lyckas leva och vara uppdaterade på allt detta, vilket jag avundsjukt alltid sneglar på. För jag ser ju vad hon lyckas med ingen nämnd ingen glömd eller klämd =)

I alla fall hittade en fantastiskt bra artikel i läkartidningen som väckte mitt intresse, som jag hoppas kan få fler att faktiskt börja fundera hur vi lever egentligen.

Jag har i alla fall börjat en kampanj hemma som påminner om en amerikansk valkampanj i omfattning. Nu måste det göras något, det är inte sunt att det tar över ett år att gå ner 30 kg men fem månader att gå upp 16 kg.

Peace Love och Löparskor!

3 kommentarer:

 1. Det där är inget nytt egentligen men det är ju väldans bra att även läkarna börjar fatta!:-) Kött, mjölkprodukter, socker m.m. göder inflammationer. Glöm inte din dagliga dos D, antioxidanter och motion. :-)

  SvaraRadera
 2. Väldigt intressant artikel. Angående ökad inflammation via intag av kött från ko och gris, så stämmer detta. Men riktigt så enkelt är det ändå inte. Som det nämns i artikeln är kor och grisar skapta för att leva på en helt annan kost än det som de utfodras med. Grönbete dvs gräs (kor), och rötter (grisar) har ersatts av sädeslags-baserat foder, något som ökar bildandet av omega-6 fettsyror djuren. Omega-6 verkar pro-inflammatoriskt i människokroppen. Jämför detta med viltkött och kött från kor och gris som fötts upp på gräs och rötter, mycket bättre balans mellan omega-3 och omega-6 fetter.
  Om tillexempel gräsuppfött nötkött, är svårt att få tag i eller för dyrt, kan en balans mellan omega-3 och omega-6 intaget ändå uppnås i 2 steg. 1: Genom att minska på smör, oljor, nötter, grädde och ersätta detta minskade intag med kokosnötsolja, avokado, ekologiskt smör o grädde. I och med detta har man minskat intaget av omega-6 något. Men balansen är fortfarande skev.
  2: Inta ren omega-3. Helst i flytande form då kapslar inte innehåller lika mycket omega-3 per kapsel utan även består av gelatin (kapsel-skalet) och e-vitamin som fungerar som stabilisator. I flytande form förvaras det i kylskåpet, så e-vitamin är inte nödvändigt.

  Ingmarie: Håller annars med dig, icke-gräsuppfödda mjölkprodukter (pga insulinhöjande egenskaper m.m samt ovan nämnda omega3/6 obalans), socker är verkligen sk*t. Och D-vitamin.. om det är ett kosttillskott som alla svenskar borde ta, så är det D-vitamin. Depressions motverkande, energibalanserande, libidobalans, hormonbalans m.m. D-vit verkar ha ett finger med i allt! Och vi får alldeles för lite av det! En hel dag ute i solen en klar sommardag= 20 000 iu. Minimum för normalt välbefinnande 5000 iu. På vinterhalvåret ger solens strålar, ens en klar dag inte tillräckligt för att vi ska fungera optimalt: således, intag D-vitamintillskott!

  Och motionera! Anti-inflammatioriskt (såvida den totala stressen från allehanda livsstress+ träning ger ett för stort totalt kortisol-påslag(stresshormon) vilket ökar risken för systemisk inflammation och nedbrytning av kroppen på både muskulär och cellulär nivå ökar. LAGOM ÄR BÄST)
  Och till sist, men enligt min mening det absolut allra viktigaste för ett energifyllt härligt långt liv i balans: SÖMN. GOOOD SÖMN. I ett mörkt (så-du-inte-kan-se-handen-framför-dig-mörkt) svalt rum. En dag då du vaknat av dig själv, utsövd... Det är nog det bästa som finns. Förutom en söndagmorgon då man vaknar utsövd av sig själv, bredvid den där snygga saken du gick och la dig med igårkväll och ni båda känner att den andra ligger alldeles för långt bort.... Vilket förmodligen leder till ytterligare en bit gott snoozande. Ahh sömn..

  Så, sorry att jag tog över din blogg bro, blev bara så inspirerad av dig o Ingmarie.
  Allt gott!
  /Stolt lillebror

  SvaraRadera
 3. =D tack Ingmarie och Bro jag tar små men viktiga steg tack vare er support!

  SvaraRadera