lördag 18 december 2010

Inte bara ont att ha ont

När jag väl tog beslutet att omskola mig till en näring som ligger närmare de värden i livet jag tycker är viktiga. Bestämde jag mig för att vad som än händer måste jag försöka hitta det positiva i situationen. Genom åren har jag allt för lätt känt mig som ett offer för omständigheterna och särskilt då när saker och ting inte blivit enligt plan.

Vad gör jag då när jag efter snart 6 veckor fortfarande är förkyld och nu så pass att jag knappt kan prata, hemska tanke. Ett sätt att sysselsätta mig är att gå igenom allt jag tror mig missat på TV. Då är svtplay.se en guldgruva i stora mått och en grund för ny input, lärande och reflektion.

Efter en del sappande mellan vetenskapsprogram, kriminalserier och nyheter så landar jag i soffan med Herr Skavlan och diverse gäster. Kvällens program handlar om det Norska skidundret. Visste ni att majoriteten av Norges guldmedaljörer i VM och OS kommer från samma län i Norge. Jag hade ingen aning om det och det är lätt att hamna i diskussioner om genetik, hemliga träningsmetoder och doping för att hitta en enkel förklaring till detta.
För att inte göra detta inlägg sju sidor långt så kan jag sammanfatta den svensk som studerat och skrivit en bok om det Sverker Sörlin. Tänk dig att du lever och växer upp i en miljö där du tar skidorna till skolan, till jobbet, kompisarna, på första träffen med flickvännen och till tvättstugan i värsta fall. Är det då konstigt att en del av dessa människor blir duktiga skidåkare i jämförelse med till exempel storstadsbor?

Klart det inte är och det påminner mig om mina uppväxtår som alltid kantats av transport med egen energi som input. Jag växte upp 3 km från närmsta kompis och 5 km till bussen som tog mig de två milen till skolan och stadens magiska land. Det var aldrig någon diskussion om skjuts i bil ville jag någonting så fick ja ta mig dit. Antingen med cykel, till häst, till fots eller varför inte springa. Detta skedde året runt i ur och skur oavsett väder. Jag har svurit många gånger över grusprickiga blöta byxor, släpandes av cykel på oplogade vägar, njutit av under bart vår regn och vackra sommar kvällar.

Allt detta har bidragit till min förmåga att så lätt komma igång att träna och njuta av det. Även min syn på vad långt är, har slipats av detta, 5 km är inte långt att gå när man gör det 222 dagar om året eller mer. Fyra mil är ingen skillnad tar bara lite längre tid när man är van att cykla fram och tillbaka till jobbet.

Det slår mig då där med Skavlan i soffan att vad är det för arv jag lämnar till mina barn. Det skjutsas hit och dit, minsta motstånd så är pappa där och fixar och trixar. Ingen bra utveckling för barnens grundkondition i alla fall. Å andra sidan önskade jag att stigarna i skogen asfalterades när jag var 3 år så allt har sin tid. Helt klart borstar jag betydligt mer för mina barn än mina föräldrar gjorde avseende transporter.

Jag är helt övertygad om att det måste bli en förändring runt detta för barnens väl och ve. Frågan är om barnen tycker det är lika viktigt, vi får väl se?

Peace Love och Löparskor!

6 kommentarer:

 1. Jag tror med att fler borde tänka på vad de egentligen"för över" till sina barn. Att låta barnen avgöra och därmed ge dem "ansvaret" är taskigt tycker jag för hur ska ett barn kunna veta? Och just uppväxten är troligtvis svaret på varför Kenyanerna är så bra löpare.Krya på dig!

  SvaraRadera
 2. Hihi - känner igen känslan! Numera får jag höra saker som "pappa, du är dum. Mina kompisar får skjuts" när barnen får GÅ till skolan (1.6 km), eller "Bra - mamma lagar mycket godare mat" i betydelsen mamma lagar den mat hon "alltid" gjort medan pappa har med bönor, fullkorn och annat bra :-) Jag TAR DET (och känner mig riktigt nöjd)! Hoppas verkligen att du ska få lämna sjukdomsträsket och förbereda dig inför "gubbarnas revenge" i vår! Risken är nog bara att Ingmarie ska duva oss :-))))

  Ingmarie: Skriver på! Jag tänker numera på vad jag "för över" :-) Tack för hjälpen med det!

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet. Ska försöka tänka på det när/om jag lyckas få barn i framtiden.

  SvaraRadera
 4. Om man ska lita på forskningen så har benskörheten ökat bland barn, endast en fysiskt aktiv uppväxt råder bot mot det. Om man som 25 åring bryter lårbenshalsen när man råkat snava omkull så lär man nog inte bli så glad.

  Det som inte härdar, det dödar. ;)

  Tråkigt med förklyningsjoxet du har. Jag hoppas du bli frisk illa kvickt. Är det nån form av ödets ironi att du får släpa på den skiten nu i denna stund då du valt en annan väg?

  Och så får jag önska dig en riktigt god jul och ett gott nytt år på en och samma gång.

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentarer, jag brukar respondera personligen men för trött och febrig idag. Väl mött!

  SvaraRadera
 6. Jag tror det är svårt det där. När jag var liten så gick man alltid ut och lekte. När man kom hem från skolan så gick man ut och ute så träffade man alltid kompisar att leka med.

  När jag tog upp det med en kollega så sa han; att visst skulle han kunna skicka ut sina barn och säga åt dem att gå ut och leka men tydligen så gör inte barn så idag. Barn går inte ut efter skolan och leker!! Han sa att om han skickade ut sina barn så skulle de bli rätt själva där ute. Är det så? Det skulle ju i så fall kunna förklara inaktiviteten hos barn idag.

  Krya på dig!!!

  SvaraRadera